Framemeting

Het juiste frame
 

Een fiets moet U goed passen, dit zit onder andere in het bepalen van de juiste framemaat. Deze zal de medewerker van Sok Tweewielers samen met U bepalen 
wanneer U bezig bent met de aanschaf van een nieuwe fiets. Om U alvast een richtlijn te geven laten we hieronder een eenvoudige manier zien om zelf te bepalen 
welke framemaat voor U de juiste is.

Verschillende maten


Zowel dames als herenfietsen zijn te verkrijgen in verschillende framematen. Deze maten worden vaak aangeduid in centimeters. De aangegeven centimeters staan voor de lengte van de zitbuis en lopen van 48cm tot en met zelfs 75 cm. Bij kinderfietsen wordt de maat vaak aan gegeven met de inchmaat van de wielen bijvoorbeeld 24 inch of 16 inch. Bij sportfietsen wordt vaak met amerikaanse maten zoals S,M,L gewerkt of wordt de framemaat in inches aangegeven.

 

Zelf meten


Wilt u alvorens een bezoek te brengen aan een fietsspeciaalzaak weten wat voor u de juiste framemaat is, volg dan de volgende stappen.

 
 1.  Ga zonder schoenen rechtop staan met de voeten parallel en ongeveer 15 cm uit elkaar.

 2. Meet met behulp van bv. een boek tussen Uw benen de afstand van Uw zitvlak tot aan de grond.

 3. Uw ideale framehoogte is 2/3 van deze afstand. (voor ATB`s 1/2)

   

De juiste afstelling

 

Een fiets met het juiste frame is niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol.
 

 Hoogte van het zadel en helling 

 

Uw beenlengte bepaalt op welke hoogte uw zadel eigenlijk moet worden afgesteld. Deze is prima zelf te bepalen aan de hand van de volgende stappen:

 1. Ga op het zadel zitten

 2. Zet de hak van één van uw voeten op een pedaal

 3. Draai de crank zodat het pedaal met uw voet zich in de laagste positie bevindt

 4. Uw been moet nu vrijwel gestrekt zijn, met de crank-arm parallel aan de zitbuis

Veel mensen geven de voorkeur aan een zadel dat horizontaal staat, maar u kunt het natuurlijk een beetje naar voren of achteren laten hellen. Tip: doe aanpassingen met kleine stapjes en niet voor u aan een lange tocht begint!

 

Hoogte en stand van het stuur

 

Een goede afstelling van uw stuur bevordert het comfort tijdens het fietsen. Let bij het verstellen echter altijd op de volgende punten:

 1. De aanduidingen op de stuurpen voor de maximale hoogte mogen niet zichtbaar zijn

 2. Het stuur moet altijd vrij kunnen bewegen zonder dat rem- of versnellingskabels iets raken of kunnen blijven haken

 3. Let op: soms heeft het afstellen van het stuur invloed op de werking van de remmen! Doe daarom altijd een korte remcontrole voor u weer gaat fietsen.